Als je eindelijke de geweldig stap hebt genomen om een hottub aan te schaffen van Welvaere voor in de achtertuin, is het de hoogste tijd om te vertellen hoe je de hottub moet onderhouden. Het is namelijk de bedoeling dat de hottub zo lang mogelijk mooi blijft! En waar begin je dan? Juist ja! Bij het water van de hottub! Als het water vies is, dan is de hele hottub gelijk vervuild. Wil je weten waar je op moet letten? Lees deze blog dan door.
Het hout van de hottub
Een hottub van hout ziet er geweldig uit, het is namelijk een natuurlijke toevoeging aan de tuin. Deze omranding van de hottub vergt enig onderhoud. Na verloop van tijd verandert de natuurlijke kleur van het hout onder invloed van licht. Lichtere houtsoorten worden doorgaans donkerder of geler terwijl de donkere houtsoorten lichter worden over verbleken.
Het is verstandig om het hout van je hottub te beitsen. Door het klimaat wat we in Nederland kennen zal het hout van jouw hottub vaak vochtiger zijn dan goed is en kan dat houtrot veroorzaken. Als je het hout beitst is het hout beschermt tegen onder andere UV licht. Bovendien zorgt het voor een vochtregulerende werking.
Welke waarde heeft het water in jouw hottub?
Het water in de hottub is zeer belangrijk. Daarom is het verstandig om het water in de hottub, net als bij een zwembad, regelmatig op pH-waarde te laten checken. Een goede pH-waarde ligt tussen de 7.2 en 7.6. Je kan dit meten met bijvoorbeeld test strips. Als de pH-waarde buiten deze marge ligt dan zal bijvoorbeeld het chloor in het water geen werking hebben. Tevens kan een te lage of te hoge pH-waarde irritatie veroorzaken van huid en ogen.
De kachel van de hottub
Zonder de kachel zou je niet snel de hottub inspringen in de winter. Daarom is de kachel een essentieel onderdeel. Wij raden je aan om de kachel regelmatig goed schoon te maken om deze in nette staat te behouden. Bij een externe kachel dien je regelmatig de aslade te legen en de kachel goed schoonmaken aan de binnenzijde. Bij een interne kachel kan je de kachel leegscheppen met een speciale schep. Daarnaast kan je de externe kachel, afhankelijk van het gebruik, ook regelmatig leeg laten lopen en vervolgens doorspuiten met een hogedrukreiniger. Hierdoor blijft de kachel aan de binnenzijde ook goed schoon. De buitenzijde van de kachel kan je gemakkelijk schoonmaken met een doekje en reinigingsmiddelen.