Internet

Welke energieleverancier moet je kiezen als je nu een nieuw energiecontract moet afsluiten?

0

De energieprijzen zijn hoog, maar soms kan je niet anders dan een nieuw contract tekenen. Waar moet je nu op letten en hoe kan je het beste overstappen?

Energie

Onder energie verstaan we zowel stroom als gas. Samen bepalen de prijs die je maandelijks moet betalen op basis van wat jij thuis verbruikt. De prijzen fluctueren altijd wel een beetje en soms zijn er grote uitschieters die de prijs opdrijven om laten zakken. De meeste mensen kiezen voor een vast contract over één jaar of drie jaar, maar sommigen hebben ook een variabel contract. Dat betekent dat je meebeweegt met de markt. Het kan zijn dat je dan meer betaalt dan anderen en later weer een stuk minder. De huidige situatie nu staat er eigenlijk zo voor dat je bijna geen vast contract meer kan afsluiten, omdat je dan de hoofdprijs betaalt en dat voor langere tijd. We zijn dus eigenlijk tijdelijk even gebonden aan variabele contracten.

Energie vergelijken

Met stip staat bovenaan dat energieleveranciers vergelijken iets is wat je altijd moet doen. Elk jaar bij de jaarrekening en op 1 januari als er nieuwe prijzen zijn. Het kan je zomaar geld schelen door over te stappen op een andere energieleverancier. Normaal gesproken vergelijk je de leveranciers op een onafhankelijke vergelijkingssite. Met de huidige gas- en stoomprijzen moet je vaak even wat meer moeite doen. Je kan bijvoorbeeld alle sites afgaan en ouderwets een voor- en nadelenlijstje maken. Maar waar moet je op letten tijdens het energievergelijken?

Duurzaamheid

Groene energie en een duurzame toekomst is voor velen van ons heel belangrijk. Daar kan je ook in je keuze voor een energieleveranciers bij stilstaan. Zo kan je bijvoorbeeld even op onderzoek uit tussen verschillende leveranciers en kijken wie het meest over de toekomst nadenkt, of welk bedrijf nu al groene stroom levert via zonnepanelen, windmolens of andere initiatieven. Dan is er ook nog groen gas. Hoe meer groen je hoe beter, maar groen gas vergelijken blijkt nog vrij lastig. In de meeste gevallen kan je kiezen tussen 100% groen gas of een mixgas van 10% groen. Dat lijkt niet veel, maar het is wel een eerste stap in de goeie richting. Natuurlijk moet het ook voor jou betaalbaar blijven.

Hier moet je nog op letten

De btw op gas en elektriciteit is tijdelijk tussen juli 2022 en december 2022 van 21% naar 9% gedaald. Ben je leveranciers aan het vergelijken? Houd dan goed in de gaten of je bij iedereen hetzelfde percentage ziet, anders kloppen de vergelijkingen niet.

Leveranciers bieden in 2022 bijna geen contracten aan met een vast tarief en een bepaalde looptijd. Dat komt doordat de prijzen op dit moment zo hoog zijn. Houd daar rekening mee tijdens het zoeken.

Energieleveranciers zijn wel verplicht een modelcontract aan te bieden. Een contract waarmee je ziet wat leveranciers op dit moment aanbieden. Op dit moment zijn dat soort contracten aan de dure kant en soms niet eens echt af te sluiten via internet. Wil je toch echt een contract afsluiten, dan zou je even met de leverancier moeten bellen. De contracten die leveranciers op dit moment wel aanbieden, zijn de variabele contracten. Dat betekent dus ook dat de leverancier de prijzen kan verhogen of verlagen. Als je nu een nieuw contract moet afsluiten is dat het onvermijdelijke scenario.

Welke e-bike is geschikt voor dagelijks vervoer

Previous article

Uitgelegd: wat is ERP en waarom is het interessant voor jouw bedrijf

Next article