Handig

Wat is gynaecomastie en hoe kom je ervan af?

0

Gynaecomastie is de medische benaming van borstvorming bij mannen. Of beter gezegd overmatige borstvorming. In de pubertijd is dit door hormonale veranderingen een veel voorkomend verschijnsel, dat vaak vanzelf weer verdwijnt. Het kan echter ook optreden op latere leeftijd, vaak na het 35e levensjaar. In dat geval is het vaak een blijvend verschijnsel. Gelukkig is er wel iets aan te doen als je wilt!

Te veel aan borst- en of vetweefsel

Wanneer je ouder wordt kun je als man last krijgen van overmatig borstweefsel en vetweefsel. Dit kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook komen door bepaald medicijngebruik. Ook hormoonschommelingen zijn een boosdoener. De vorm van de borstkas kan dusdanig vervormen dat je er niet meer tevreden over bent.

Is sporten en/of diëten een oplossing?

Vaak wordt gedacht dat het eenmaal komt omdat je ouder bent en misschien wat minder vaak in de sportschool staat of ongezonder eet. Dat hoeft dus zeker niet altijd zo te zijn. Wel kan het soms (deels) helpen om een calorietekort te creëren. Hiermee zou je vet kunnen verbranden. Vervang ongezonde tussendoortjes wat vaker door gezonde snacks, ga wat minder vaak naar de snackbar en drink wat minder pintjes.

Borstspieren trainen helpt daarnaast om de borstkas een robuuster uiterlijk te geven. Je spieren worden er immers groter door, waardoor de borstkas een ander uiterlijk krijgt. Je kunt een personal coach om advies vragen bij het bereiken van jouw doelen. Houd er echter rekening mee dat ook sporten niet altijd helpt bij gynaecomastie.

Operatie gynaecomastie

Als sporten en diëten niet (voldoende) resultaat oplevert, dan kun je een gynaecomastie operatie overwegen. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerde kliniek, die je persoonlijk kan adviseren over het resultaat dat behaald kan worden.

In België heb je bijvoorbeeld Wellness Kliniek in Genk, een transparante en gevestigde kliniek die veel ervaring heeft op dit gebied. Die kan je ook vertellen wat je mag verwachten van het herstel en waar je rekening mee moet houden. Ook kunnen ze je voor en na foto’s laten zien van resultaten die in het verleden behaald zijn, zodat je een beter beeld krijgt van het effect van een gynaecomastie operatie.

Hoe gaat zo’n operatie in zijn werk?

Elke gynaecomastie operatie vereist een aanpak op maat, maar algemeen gezien duurt de ingreep circa anderhalf uur. Deze wordt gedaan onder slaapverdoving. Vervolgens wordt er een incisie gemaakt van circa twee centimeter in de tepelhof. Het verwijderen van borstweefsel gebeurt endoscopisch, oftewel onder de huid. Ook kan er middels liposuctie vet weggehaald worden. Indien nodig kunnen ook de tepelhoven verplaatst worden.

Herstel van gynaecomastie operatie

Een goed herstel is uiteraard belangrijk na een gynaecomastie ingreep. Je zal dan ook enkele dagen rust moeten nemen. Daarnaast mag je de eerste paar weken niet zwaar tillen of ander zwaar fysiek werk verrichten. Rustig werk kan wel binnen een weekje weer opgepakt worden.

Overigens valt de pijn gelukkig erg mee en zal een pijnstiller in de eerste paar dagen na de operatie vaak voldoen. Na circa anderhalve maand ben je volledig herstelt en zie je, afhankelijk van de precieze ingreep, niet tot nauwelijks littekens. De arts kan je hier vooraf over informeren, zodat je weet wat je mag verwachten.

Hoe zorg je er voor dat je oplaad kabeltjes langer mee gaan?

Previous article

Laat je tuin stralen

Next article