Handig

Hoe lees je een wijnetiket: wat vertelt het je eigenlijk?

0

Ook jij herkent dit wellicht: je staat in de supermarkt voor een rek met honderden wijnflessen waardoor je hartslag stilletjes begint te stijgen. Dan start je maar met het lezen van de etiketten, maar daar snap je niet veel van. De fles die je uiteindelijk in je winkelkarretje legt, is simpelweg degene met het mooiste etiket, maar of deze een goede smaak zal hebben? Dat is een verrassing. Wel, vanaf nu niet meer, want in dit artikel lees je alles wat je moet weten over wijnetiketten.

Basisinformatie op een wijnetiket

Op een wijnetiket vind je altijd de naam van de wijnproducent. Dit is vaak het eerste wat je ziet en kan je een indicatie geven van de kwaliteit, vooral als je bekend bent met gerenommeerde wijngaarden en wijnhuizen. Daarnaast staat de herkomst van de wijn vermeld. Deze geografische aanduiding kan variëren van een specifiek wijndomein tot een bredere regio zoals Bourgogne of Bordeaux. De herkomst vertelt je veel over de smaak en kwaliteit van de wijn, omdat klimaat en bodem een grote rol spelen in de wijnproductie.

Jaar van de oogst

Het jaartal op een wijnetiket geeft aan wanneer de druiven zijn geoogst. Dit is belangrijk omdat de weersomstandigheden per jaar verschillen, wat invloed heeft op de kwaliteit van de druiven. Sommige jaren worden als beter beschouwd dan andere, wat de prijs en de vraag naar wijnen uit dat specifieke jaar kan verhogen.

Druivensoort(en)

De druivensoorten die zijn gebruikt, worden meestal op het etiket vermeld. Dit kan één soort zijn, zoals Chardonnay of Cabernet Sauvignon, maar ook een blend van meerdere druivensoorten. Het kennen van de druivensoorten helpt je om een idee te krijgen van de smaakprofielen. Bijvoorbeeld, een wijn gemaakt van Pinot Noir druiven heeft vaak een lichtere body en meer fruitige aroma's dan een wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon druiven.

Classificatie en kwaliteitslabels

Veel wijnproducerende landen hebben een classificatiesysteem dat de kwaliteit van de wijn aangeeft. In Frankrijk vind je bijvoorbeeld termen als "Appellation d'Origine Contrôlée (AOC)" en "Vin de Pays." Een wijn met een AOC-label voldoet aan strikte regels wat betreft productie en herkomst. Een Saint-Emilion Grand Cru is een voorbeeld van een AOC-wijn die aan specifieke kwaliteitsnormen voldoet en afkomstig is uit één van de meest prestigieuze wijnregio's van Bordeaux.

 

Conclusie

Het lezen van een wijnetiket kan in eerste instantie wat intimiderend lijken, maar met een beetje kennis wordt het al snel een handige gids bij het kiezen van de juiste wijn. Of je nu een lichte witte wijn zoals een Meursault zoekt, of een volle rode wijn, het etiket biedt waardevolle informatie die je helpt bij het maken van een weloverwogen keuze.

Tips en tricks om je eigen tuin te onderhouden

Previous article

Een nieuwe iPhone voor een wel héél lage prijs

Next article